Lad mig bare afsløre med det samme, at jeg sidder og klapper i mine små hænder efter at have fået lejlighed til at teste SONOS PLAY:1. En fantastisk enhed til en fantastisk pris.

Play:1 er som navnet siger lillebror til PLAY:3 og PLAY:5, og koncepter er helt det samme: En kompakt enhed, der kan spille alene eller kombineres som et sæt – eventuelt i samspil med en subwoofer.

SONOS er verdens førende inden for flerrumssystemer

SONOS er et amerikansk firma, der har specialiceret sig i flerrums musiksystemer, hvor man deler sit hjem op i forskellige zoner (stue, køkken, børneværelse etc.), og giver hver zone en afspiller. Alle enhederne er knyttet sammen til ét stort system, som kan snakke sammen og styres centralt, for eksempel fra ens iPhone, i stedet for at være individuelle enheder, som man normalt har. De forskellige zoner kan spille forskellige musik eller de kan spille det samme.

Super lækkert design

Som de andre enheder i SONOS’ system, er PLAY:1 en enhed, der streamer musik fra en computer eller en netværksharddisk. Lige som de to større enheder, PLAY:3 og PLAY:5. er 1’eren en rigtig alt-i-et enhed – bare mindre. Den måler bare 12,0 x 16,1 x 12,0 cm (BxHxD) og vejer lige under 2 kg. Vægten snyder lidt, for selvom 2 kg ikke er meget, føles den tung, når man løfter den. Det er den lille størrelse, der snyder, og man bliver overrasket over, at SONOS har kunnet pakke så meget vægt ind i så lille et kabinet. Når det handler om lyd er tungt lig godt, og her skuffer SONOS ikke.

Designet er efter min mening, det bedste vi har set fra SONOS hidtil. Super lækker samlekvalitet og gedigne materialer. Selvom PLAY:1 gør sig godt som reolhøjttaler, er designet så flot, at man næsten bør stille den et sted, hvor den også får visuel opmærksomhed. Det er faktisk ikke helt dårligt, når vi snakker et lydprodukt, der traditionelt set ikke altid pynter i stuen.

Den lille størrelse gør den super anvendelig og nem at placere. Den kan endda hænges op på væggen via et ekstra beslag. Derudover er der det geniale ved PLAY:1 (som med de andre PLAY-enheder), at man kan kombinere to enheder, så den ene bliver venstre kanal og den anden højere kanal. Man kan sige, at PLAY:1 kan vokse med opgaven. Man kunne eksempelvis bruge den på et børneværelse hos det mindre barn. Når barnet bliver lidt større og har brug for lidt bedre og fyldigere lyd, så køber man bare en enhed mere. Det er blandt andet denne modulopbygning, der gør SONOS genial.

Ud over enkeltstående og som halvdelen af et stereosæt, kan PLAY:1 konfigureres som baghøjttaler i et surround setup.

Opsætningen er nem

PLAY:1 indeholder to højtalerenheder: En bas/mellemtone og en diskant, hver med deres egen indbyggede klasse D-forstærker (digital forstærker). Bag på er der en enkelt ethernetport og i bunden et stik til elnettet. Det er hele er meget gedigent og solidt udført.

Opsætningen af PLAY:1 er utrolig nem. Har man allerede et SONOS-system sat op, er det bare at putte stikket i stikkontakten og trykke på to knapper, så man i gang. Er det ens første SONOS-enhed, skal man derudover konfigurere nogle ting, som hvor man har placeret sine musikfiler etc. Alt er dog lige ud ad landevejen, og slår klart alle andre trådløse musikteknologier på markedet rent brugervenlighedsmæssigt.

Spiller overraskende godt

SONOS formår at overraske mig endnu en gang. PLAY:1 har nemlig en bemærkelsesværdig god lyd. Det er givetvis den lille størrelse, der spiller ind, og gør at man ikke forventer det helt store. Lyden er dog, om ikke stor, så i hvert fald større end den lille kompakte enhed indikerer. Jeg blev i hvert fald bliver positivt overrasket.

Man skal ikke forvente at kunne spille op til gilde nytårsaften, men et fornuftigt niveau i køkkenet, soveværelset etc. kan en enkelt PLAY:1 sagtens levere. Stuen kan den også godt spille op, så længe man ikke forventer at trommehinderne skal masseres alt for meget.

Det hjælper selvfølgelig betragteligt på lyden at koble to PLAY:1 sammen. Stereobilledet bliver foldet ud og lydniveauet stiger. Specielt i små rum, hvor man i lyttepositionen er tæt på højttalerne, leverer de varen 100%. Kombinerer man med en subwoofer, er der næsten ikke et øje tørt. Jeg er i hvert fald imponeret over, at noget så småt og usynligt kan spille så godt. Man skal ikke forvente high end-lyd, men mindre kan jo også gøre det. Sammenligner man med diverse ligende enheder man kan købe rundt omkring, skal man lede godt og længe for at finde noget bedre end PLAY:1 til prisen.

En brisbasker af rang

Da jeg anmeldte PLAY:3 kalde jeg den en prisbasker. 1’eren er 700 kroner billigere, så hvad man skal kalde det, ved jeg ikke. Prisen er så attraktiv, at man efterhånden “bare” bør købe uden at tænke så meget. Og takket være modulopbygningen, kan man altid udvide eller forbedre sit system. Det er altså genialt, når man sammenliger med alt det andet bras, der sælges til samme pris. SONOS styrke ligger i systemtankegangen, og her er ingen andre producenter noget der minder om tæt på SONOS’ førerposition.

Man får så meget mere end bare et passivt apparat, der kan afspille lyd – nemlig SONOS-oplevelsen, der næsten ikke kan beskrives. Enhederne virker tilmed så solide, at man har en fornemmelse af af de kan holde livet ud. Når man får behov for noget større, så smider man ikke bare de små gamle enheder væk (som man nok normalt ville gøre) men rykker dem ud på toilettet, i garagen, kælderen eller hvad man nu måtte have af rum. Værdien af hele systemet vokser hele tiden, hver gang man tilføjer en ny zone.

PLAY:1 tager prisen som SONOS’ bedste enhed til dato. Designet er blevet skarpere og prisen er uhyggelig attraktiv. Jeg kan kun klappe i mine små hænder over SONOS PLAY:1. Hele SONOS-ideen er grundlæggende så genial, at man bare skal se at komme i gang, hvis man ikke allerede er hoppet på SONOS-toget.

SONOS PLAY:1 kan købes for 1.499 kr hos For eksempel Hi-Fi Klubben.