En af ideerne med Sonos er, udover flerrumsløsningen selvfølgelig, at man digitaliserer al sin musik og lægger den på en central server eller computer. Dengang Sonos kom frem var det en ny og unik tankegang, når det galt hjemmelyd. I dag er det en selvfølge – eller måske endda allerede overhalet af musiktjenesterne med millioner af numre.

Har du en personlig musiksamling liggende er det dog smart at kunne give Sonos direkte adgang til den. Så har du også musik, hvis internetforbindelsen ryger.

For at det kan lade sig gøre, skal du have et musikbibliotek. Det kan du enten få ved at købe digital musik i for eksempel iTunes Store eller ved at rippe dine fysiske CD’er.

Placer helst dit musikbibliotek på en NAS

Sonos selv har ikke selv indbygget lagerplads til din musik. Det skal ligge på en ekstern enhed. Du kan eksempelvis placere det på din computer. Har du tidligere brugt iTunes til at organisere din musik, har du allerede et musikbibliotek. I så fald skal du bare fortælle Sonos hvor du har lagret den.

Det kan som sagt være på en computer. Du skal så bare være opmærksom på, at computeren så altid skal være tændt, når du vil høre musik. For nogen spiller det ingen rolle, måske fordi computeren i forvejen altid er tændt.

For andre vil det være en fordel i stedet at have sin musik på en netværksharddisk – også kaldet NAS – koblet direkte til Sonos-systemet. På den måde behøver du slet ikke at have en computer involveret.

Du kan give Sonos adgang til flere forskellige biblioteker placeret på op til 16 forskelige enheder på samme tid. Har hver person i husstanden sit eget personlige bibliotek er det altså ikke noget problem.

Opsætningen er enkel og bagefter kan du læne dig tilbage og nyde den nemme adgang til musikken

Du skal være opmærksom på, at musikken skal indekseres af Sonos, før den kan afspilles. Det betyder at Sonos skal scanne dine musik-filer igennem og oprette et indeks over musikken. Hver gang du tilføjer noget musik til sit bibliotek, skal du bede Sonos om at opdatere dit indeks. Du kan også sætte Sonos til automatisk at opdatere indekset eksempelvis hver nat klokken 2.

Opsætningen er så enkel som den kan være. Du fortæller Sonos, hvor dit musik ligger, beder om at få den indekseret, og herefter kan du bare læne sig tilbage og nyde at du fremvoer ikke skal bøvle med fysiske medier eller hen til computeren for at afspille din digitale musik. Det hele kan klares fra lænestolen via Sonos-controlleren.

Understøttede formater

Sonos kan afspille mest almindelige digitale lydformater:

Op til 320 kbps: MP3, MP4, M4A, WMA (komprimeret), AAC, HE-AAC og Ogg.

Op til 1.536 kbps: ALAC, Flac, WAV og AIFF

Se her hvordan du ellers kan afspille musik på Sonos: Musik på Sonos